Historie

Herder Lou Gillis

Medio 1981 begon de Belg Lou Gillis in de buurt van de Achelse Kluis met een eigen kudde Kempische heideschapen, afkomstig van de Heezer ‘moederkudde’.

De toenmalige abt van de Achelse Kluis, Dom Emmanuel van Gassel, had zoveel sympathie voor de herder en zijn kleine kudde van 150 schapen dat hij tegen de herfst van 1981 een van de schuren op het kloosterterrein liet leegmaken zodat de schapen er als noodoplossing tot en met de winter van 1982 onderdak konden vinden. Voorts mochten de schapen grazen op de ‘Groote Heide’ van het Leenderbos.

In 1983 werd met steun van allerlei instanties een schaapskooi gebouwd op de Groote Heide onder Leende.

herder met schaapskudde op de groote heide

Schapenhouderij Adriaans

In 2003 hebben Schapenhouderij Rob en Janti Adriaans de kudde overgenomen. Zij en hun medewerkers zorgen nu voor de ongeveer driehonderd-en-vijftig schapen en daarmee voor de instandhouding van een zeldzaam huisdierras.
Zie voor meer informatie: Schapenhouderij Adriaans.

 

schaapsherder driek van mierlo in 1908

Op deze oude foto uit 1908 is de lokale schaapherder Driek van Mierlo met zijn schapen op de heide bij Leende te zien. Opvallend is dat de grond waar de schapen op grazen behoorlijk kaal is, maar dat daarachter toch nog bossages te zien zijn. Waarschijnlijk loopt de kudde hier op één van de vele kampjes die de Groote Heide rijk was.

Bron: Martijn Horst