Schaapskudde

De Schaapskuddes

Het gebied kent twee schaapskuddes met kempische heideschapen. De ene kudde wordt gebruikt bij het beheer van de Strabrechtse Heide en heeft haar onderkomen bij de Plaetse in Heeze. De tweede kudde wordt ingezet bij het beheer van het Leenderbos en de Groote Heide en heeft haar onderkomen in de schaapskooi te Soerendonk.

Schapen naar de Groote Heide

Jaarlijks gaat de kudde Kempische heideschapen van schaapskudde ‘Groote Heide’ in het voorjaar weer naar de heide. Het seizoen begint met het begrazen van de uitgerasterde heide van de Putberg en de graslanden aan het Goor te Soerendonk. Zo rond half mei gaan ze ‘echt’ aan het werk met de herder. Daarvoor worden zij verplaatst van het Goor naar de Groote Heide. De rest van het seizoen graast de kudde dan op de Groote heide en de corridors van Staatsbosbeheer.

Hasselsvennen_kleine foto
Schapen bij Hasselsvennen (bron: Marijn Heuts)

De kudde, van ca. 350 Kempische heideschapen, begraast de heide van Staatsbosbeheer in boswachterij ‘Het Leenderbos’. Dat is belangrijk voor het behoud van het open heidelandschap. Door het selectief begrazen met schapen ontstaan kleine variaties in dat heidelandschap. Dat is een van de grote voordelen ten opzichte van maaien en plaggen. De schaapskudde vormt daarmee een belangrijke schakel in het beheer van de heide.